0222888950

Het bijzondere zuiden van Texel

Onze voormalige stolpboerderij Klif 1 ligt in Den Hoorn, in het bijzondere zuiden van Texel. Het dorp is één van de 7 dorpen op Texel en heeft met haar historische huisjes de status beschermd dorpsgezicht. In de Herenstraat vindt u oude loodshuisjes en het walviswaardershuisje.  Het walvisvaardershuisje op nummer 49 is nog in authentieke staat en in het seizoen te bezichtigen op maandagmiddag. Dan is er ook altijd een grote rommelmarkt in de schuren van Axel Lap aan de Witteweg van 13.30 tot 15.30 uur. De opbrengst is bestemd voor het onderhoud en de restauratie van het witte kerkje van Den Hoorn. Het karakteristieke kerkje met zijn witte toren fungeert nog steeds als baken in zee en is vanaf de boot al te zien.

In het dorp vindt u een ruim gesorteerde supermarkt met een breed assortiment Texelse producten, zoals lamsvlees, schapen- en geitenkaas en appelsap. En natuurlijk het Texelse bier, niet alleen op Texel gebrouwen, maar ook geheel samengesteld uit Texels product!

Er zijn op De Naal, de Herenstraat en Klif goede en tegelijkertijd geheel verschillende restaurants, waarvan er één al weer enkele jaren een Michelin-ster heeft! Bij Restaurant Het Kompas kunt u 1700 soorten Whiskey proeven. Ook vindt u in Den Hoorn meerdere galeries, waar regelmatig exposities zijn van onder meer plaatselijke kunstenaars.

Tegenover Klif 1 is een fietsenwinkel met verhuur.

Voor informatie over het dorp en de ondernemers, zie www.texeldenhoorn.nl.

 

Boerenland, duinen, strand en de Hors.

Den Hoorn maakt deel uit van het 'oude land' van Texel en grenst aan het nationaal park Duinen van Texel. Temidden van de oude landerijen en zeedijken en de fraaie duinen van De Geul en De Bollekamer is het hier goed wandelen en fietsen. Het strand en de uitgestrekte zandvlakte van De Hors zijn makkelijk te bereiken. Het is ongeveer 5 minuten lopen vanaf ons huis naar het duingebied De Bollekamer.

Dit bijzondere zuiden van Texel is aangemerkt als 'Wadden-parel'.

 

Paal 9

Het dorp ligt ongeveer 2 km van het brede Noordzeestrand bij strandpaviljoen Paal 9 met dichtbij het naaktstrand. De wandeling van Klif 1 naar het strand en Paal 9 voert door het fraaie duingebied, de leukste weg is ca. 40 minuten en voert u langs de Loodsmansduin, met de bunker erop het hoogste punt van Texel. Met de fiets bent u binnen 10 minuten bij het strand!

Op www.texeltour.nl beleeft u Texel en Den Hoorn in beelden.

 

De schapen en de vogels

Rondom Den Hoorn zijn de typische Texelse weilanden met hun karakteristieke schapenboeten, de vele schapen en - in het voorjaar - de ontelbare lammetjes. Vlakbij liggen de vogelplassen De Petten, iets verder de natuurgebieden De Geul (lepelaarskolonie), de Horsmeertjes en de Hors zelf: Een Eldorado voor vogelaars (en andere natuurliefhebbers).

 

terug naar boven